Curriculum invoering kunst binnen onderwijsvernieuwingen wordt gescreend

Curriculum invoering kunst binnen onderwijsvernieuwingen wordt gescreend

10-11-2021

Het invoeren van kunst binnen de onderwijsvernieuwingen is in vergevorderd stadium. Er worden door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) gesprekken gevoerd met Surinaamse en Jamaicaanse kunstenaars van het Manley Institute. “ 

Het curriculum is bijna af, maar moet nog gescreend worden door de Surinaamse kunstenaars, zei MinOWC-minister Marie Levens op woensdag 3 november 2021 bij de opening van de Nationale Kunstbeurs in het Rumhuis van de SAB.

De bedoeling is om een middelbare- en hogere beroepsopleiding te starten voor kunst. Voor de basisscholen wordt er ook aan gewerkt om kunst niet al te theoretisch te maken, maar het leuk te houden voor de leerlingen. 

 

Minister Levens zei dat ze in de afgelopen periode toespraken heeft gehouden op verschillende hogere onderwijsinstituten die deze maand hun academisch jaar beginnen. De bewindsvrouw stond stil bij de COVID-19-consequenties die het volk teisteren, de economische- en de financiële crisis die voortrazen waardoor burgers zich gedwongen voelen om te protesteren.

 

“Deze kunstbeurs inspireert ons om niet te aarzelen en de sfeer stimuleert tot meer en betere kunst- en cultuurproducties. En het is dat scheppend karakter waar iedereen aan mee mag doen in tegenstelling tot die formele academische wereld die selecteert en uitsluit,” zei de minister.

 

Vanwege de COVID-19 pandemie is de Stichting Nationale Kunstbeurs sinds vorig jaar overgegaan tot het lanceren van het digitaal platform Suriname International Art Fair (SIAF). Op het platform kan zowel lokale- als internationale kunst bekeken en gekocht worden. Dit jaar doen ongeveer 67 lokale en internationale kunstenaars mee aan de expositie.